Kedves látogatónk. A weboldal használatával Ön elfogadja a cookie-k használatát.  Elfogdom
Termékek Menü

A kutyáink imádják a szagunkat!

Egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy kutyánk kedvenc illata nem más, mint a miénk. Még kutyabarátai szagánál is sokkal vonzóbbnak találja! Hitted volna?

 

Gregory Berns idegkutató és csapata (Emory University) kutyák agyáról készült MRI-felvételek vizsgálatával bizonyította, hogy a kutyák a szag forrásának hiányában is felismerik annak tulajdonosát. A 2015. januárban publikált tanulmány egyik legérdekesebb felfedezése az volt, hogy a kutyák agya eltérő válaszreakciót ad a számukra ismeretlen kutyák és emberek szagára. Nem úgy, mint családjuk, szeretteik esetében! (Egy korábbi kísérletből azt is megtudhattuk, hogy kutyánk arcunkat is felismeri.) 

 

A kutyák már kölyökkorban is orrukkal fedezik fel a világot
A kutyák már kölyökkorban is orrukkal fedezik fel a világot
Fotó: dogloversdigest.com

 

Berns éveken át tanulmányozta a kutyák gondolkodását. Ő volt az első tudós, akinek sikerült megtanítania a kísérleti alanyokat arra, hogy ébrenléti állapotban mozdulatlanok maradjanak az MRI-készülékben a vizsgálatok alatt. Továbbá az ő nevéhez fűződik számos módszer, melynek alkalmazásával megállapítható, hogy egy kutya megfelelő lesz-e terápiás, segítő feladatok vagy katonai szolgálat ellátására. Az idegtudomány kutatásait felhasználva könyvet is írt arról, hogyan gondolkodnak, éreznek és szeretnek a kutyák.

 

Újabban azonban a kutyák kogníciója és szaglása képezi Berns vizsgálatainak elsődleges tárgyát. Mind tapasztaltuk, milyen erőteljes érzelmi reakciót vált ki bennünk egy-egy parfüm illata. Szeretteink, barátaink, otthonunk, munkakörnyezetünk, ételeink mind-mind olyan illatokat árasztanak, melyek specifikus érzéseket és emlékeket hívnak elő.

 

Berns arra volt kíváncsi, mi járhat a kutya fejében szaglászás körben, főleg azért, mert a kutyák által érzékelt információk legnagyobb része a szagokból származik. Mivel a kutyák szaglása sokkal erősebb az emberénél, vélhetően a szagokra adott válaszreakcióik is jelentősen különböznek a miénktől. A kísérletben 12 kutya MRI felvételeit vizsgálták, miközben 5 különböző szagot mutattak nekik:

  1. a kutya saját szaga

  2. egy idegen kutya szaga

  3. a kutyával együtt lakó kutya szaga

  4. egy idegen ember szaga

  5. a kutyával együtt élő ember szaga

 

A kísérletben résztvevő kutyák MRI-vizsgálata előzetes szoktatást igényel
A kísérletben résztvevő kutyák MRI-vizsgálata előzetes szoktatást igényel
Fotó: staffordsmokesignal.com

 

szag forrása nem volt jelen, így a teszt a kutya érzékelési memóriáját is vizsgálta. A prezentált szagokat az erőteljesebb illatanyagokat kibocsátó testrészekről gyűjtötték: kutyák esetében a “hátsó felükről”, embereknél a hónaljról (a résztvevőknek a kísérletet megelőző 24 órában tilos volt fürödniük és dezodort használniuk).  

 

A tanulmány eredménye szerint mind az öt szag nagyobb aktivitást váltott ki az agynak azon a területén, amely a pozitív elvárásokkal áll kapcsolatban. Vagyis a kutyák mindegyik aromával kapcsolatban szereztek már tapasztalatokat. A legerősebb érzelmi válaszokat a kutya számára ismerős emberek, illetve kutyabarátaik szaga váltotta ki. Elmondható, hogy a kutyák előnyben részesítik a számukra ismerős szagokat. A terápiás és segítőkutyák, illetve a szolgálati kutyák adták a legerősebb választ az emberi illatokra. Ennek lehet genetikai oka is, de az időigényes kiképzésből is fakadhat, mivel gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban vannak gazdájukkal, gondozóikkal. A közelségből eredő pozitív érzések és ezek emlékei elraktározódnak a kutyákban.

 

“A kutyák képesek voltak megkülönböztetni a számukra ismerős emberek szagát másokétól, pozitív értelemben. Azt várnánk, hogy leginkább más kutyák szaga vonzza őket, de úgy tűnik, a legintenzívebb válaszreakciót szeretett gazdáik szaga váltja ki. További vizsgálatok tárgyát képezi, hogy valójában min alapszanak e reakciók - legyen az a kutya kedvence étele, játéka, vagy más tényezők, például a genetika.”

 

Kábítószer-kereső kutya (labrador) munka közben
Kábítószer-kereső kutya (labrador) munka közben
Fotó: snipview.com

 

Ezek a kutatások elősegíthetik a szolgálati kutyák kiválasztását is. A bomba- vagy kábítószer-kereső, rendőrségi vagy katonakutyák, illetve a mozgáskorlátozott vagy érzelmi problémákkal küzdő egyéneket segítő kutyák kiképzése meglehetősen idő- és költségigényes folyamat. Ha a képzés mégis kudarcba fullad, komoly források veszhetnek kárba. Berns szerint a kölyökkutya agyáról készített felvételek segíthetnek eldönteni, hogy a kiszemelt eb milyen feladat ellátására lesz alkalmas.“Ha megértjük, hogyan működik a kutya agya, hatékonyabb módszereket is találhatunk kiválasztásukra és képzésükre egyaránt.”

 

Forrás: hazipatika.com, thedodo.com 
Index kép forrás: huffingtonpost.com

Trovet kutyatáp , Brit-BritCare kutyatáp , Belcando kutyatáp , Acana kutyatáp , Dogland kutyatáp , Bewi-Dog kutyatáp , Platinum kutyatáp , FitActive kutyatáp , HappyDog kutyatáp , Josera kutyatáp , Orijen kutyatáp , Prémium kutyatáp , Szuper prémium kutyatáp , Panzi kutyatáp , GetWild kutyatáp , vitamin kutyáknak , Acana macskatáp , Brit Care macskatáp , Brit Premium macskatápHappy Cat macskatáp
Toptap.hu állateledel webáruház: Az állateledel webáruház arra hivatott, hogy megkönnyítse az Ön, és kedvence életét. Miért is? A webáruháznak köszönhetően pillanatok alatt, néhány kattintást követően képbe kerülhet az állateledeleket illetően. A termékek sokszínűsége, a választék nagysága szinte megköveteli azt, hogy némi időt, energiát szánjon a megfelelő kutyatáp kiválasztására. Ezt, azonban lényegesen kényelmesebb az otthonában, a karosszékében ülve kivitelezni, mint egy zsúfolt állateledel bolt polcai közt szorongva megtenni. Az állateledel webáruház tehát mindenek előtt komfortos megoldást nyújt a böngészésre, érdeklődésre, informálódásra. Az eledelek gyártóktól függetlenül is különbözőek lehetnek egymástól, ezért érdemes alaposan körbe érdeklődnie, mielőtt egy konkrét típus mellé tenné le a voksát. Egyes fajták elképzelhető, hogy jobban illenek az Ön igényeihez, mind árban, mind összetételben, így az állateledel webáruház oldalán időkorlát nélkül böngészheti az esetleges lehetőségeket. Az összehasonlítgatás is egy kitűnő módszer arra, hogy nagyjából azonos kvalitású eledelek közül a legjobbat tudja kiválasztani. Három, négy, vagy akár öt különböző táp adatait ember legyen a talpán, aki képes fejben tartani, míg az állateledel webáruházban csak megnyitja az érintett termékeket, és probléma nélkül össze tudja mérni az értékeket. Ehhez nem kell mást tennie, mint néhány kattintással behoznia az adott eledeleket, míg a boltban fel-alá kellene cikáznia a zsúfolt polcok között, ami semmilyen szempontból sem előnyös stratégia. A toptap.hu állateledel webáruháznak hála biztos lehet abban, hogy házi kedvence a legkitűnőbb eledelt kapja!

Miért fontos a minőségi állateledel? Szeretné, ha négylábú kedvencei mindenből a legjobbat kapnák? Fontosnak tartja az egészségükre való odafigyelést, és ezért a mindennapokban is tenne? Fontos, hogy olyan állateledel kerüljön tányérjukra, amely minden értékes tápanyagot tartalmaz. Négylábú barátainknak éppen úgy szükségük van szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra, mint nekünk, gazdiknak. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen forrásból jutnak hozzá mindezekhez. A kizárólag házi koszton tartás sem a cicák, sem a kutyák számára nem bizonyul jó választásnak, hiszen ezek sokszor nem tartalmazzák a legfontosabb ásványi anyagokat és vitaminokat. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a kutyusoknak és cicáknak minőségi fehérjére nagymennyiségben szükségük van, tehát a mindennapokban használatos állateledel fehérjetartalma korántsem elhanyagolható. A silány minőségű tápokkal érdemes óvatosnak lenni, hiszen azt a látszatot keltik, hogy ellátjuk kedvencünket minden jóval, közben pedig lehet, vitaminhiány okozza lehangoltságát, betegeskedéseit. Annak érdekében, hogy kedvence energikus és egészséges legyen, válassza meg körültekintően, hogy milyen állateledel kerül tányérjára.

www.barion.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013 Bankkártya adataid a Barion kezeli, azok nem jutnak el hozzánk.


Az olcso.hu Kutya kategória kiemelt partnere a(z) toptap.hu